Днес българските Военновъздушни сили отбелязват своя празник

На днешния ден авиацията и българските Военновъздушни сили отбелязват своя празник.

Датата 16 октомври се отбелязва като техен празник с разпореждане на Министерския съвет от 1963 година. На този ден през 1912 г. пилотът Радул Милков – командир на Първо аеропланно отделение, и наблюдателят Продан Таракчиев превръщат самолета в бойна машина, като извършват първата в света бомбардировка от въздуха. Това става по време на Балканската война, когато български войски са обсадили Одринската крепост, смятана от цяла Европа за непревземаема.

Българите успяват да заловят  самолет на Антантата  –  британския “Armstrong Whitworth F.K.3”. Българските пилоти принуждават самолета да кацне, а екипажът му е арестуван. По-късно същият британски бомбандировач е на разположение в българските ВВС и се използва за нощни бомбардировки срещу силите на Антантата. Успехите се дължат на изненадата, че враговете го бъркат с приятелска машина.

Военно-въздушните сили ВВС на България са развити на базата военната авиация през годините, както и при нови условия и с нови технически средства.

Задачата на ВВС е да охраняват суверинитета на българското въздушно пространство. ВВС  осигуряват въздушна поддръжка и помощ на наземните въоръжени сили на България по време на война. Българските ВВС са едни от най-старите в Европа. В последните години те вземат участия във въздушни учения в Европа и в мисии на НАТО.