ДФЗ завишава максимално теренните проверки по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци за Кампания 2020

Tomato, Vegetable Garden, Vine - Plant

През тази година са започнали по-рано теренните проверки по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци за Кампания 2020

Искаме да се убедим, че това което е декларирано от бенефициентите е реално и на терен. Това е заявила зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Иван Капитанов по време на проверка на място на зеленчукопроизводител в землището на село Братаница, област Пазарджик.

„Искаме, тези които работят да получат адекватна подкрепа, а тези които се опитват да използват вратички за измама с цел вземане само на субсидии, да не получат никаква финансова помощ. Политиката на ръководството на ДФ „Земеделие” е да има адекватен и силен контрол с цел дисциплиниране на нашите земеделци и изпълнение на всички изисквания, заложени в схемите за подпомагане”, уточнил е Иван Капитанов. Той е допълнил, че контролът по обвързаната подкрепа тази година ще е засилен, а интензитетът на проверките на място за Кампания 2020 ще е максимално завишен. „До момента са направени над 1000 проверки на произволно избрани бенефициенти. При някои има разминавания по отношение на площите и установената култура. Тези кандидати ще бъдат санкционирани и няма да получат подкрепа”, казал е още Капитанов.

Зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Иван Капитанов и експерти от „Технически инспекторат” на фонда са извършили проверка на терен на бенефициент в село Братаница, декларирал оранжерийно и полско производство на картофи за подпомагане за Кампания 2020. При проверката не са установени нарушения и картофите са във фаза на растеж.

Иван Капитанов е съобщил, че по-късно днес ще бъдат оторизирани плащанията за подкрепа на картофопроизводителите – за близо 1,8 млн. лв.

По схемите и мерките на директните плащания в област Пазарджик за Кампания 2019 са изплатени близо 42 млн. лева. Най-голяма сума – 13 млн. лв. е била преведена на 2157 земеделски производители по схемата за единно плащане на площ. Втората по размер е Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда – зелени директни плащания. По нея за Кампания 2019 са изплатили над 8 млн. лева. Подпомагане са получили 2 157 земеделски стопани. По схемата за преразпределително плащане са разпределени над 3 млн. лв. на 2 155 земеделци.

За Кампания 2019 в района на Пазарджик по Схемите за обвързана подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци” са изплатили близо 4.3 млн. лв. на 1318 земеделски производители. 384 овощари са получили над 1.3 млн. лв. по схемите за обвързано подпомагане за плодове.

Преведени са били над 2 млн. лева за зеленчуци на 843 производителя, а 91 оранжерийни производители са получили над 692 729 лв.