Дарин Димитров получи наградата „Пожарникар на годината“

Комисар Дарин Димитров, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Добрич, получи наградата „Пожарникар на годината“.

Той е един хората, ръководили на място операцията по евакуацията на деветимата моряци от заседналия край водите на Камен бряг кораб „Вера Су“.

Наградата му беше връчена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков на церемония в сградата на МВР. Комисар Димитров благодари за гласуваното доверие и заяви, че всички наградени ще положат още по-големи усилия да защитят дадената им висока оценка.

Пред медиите Димитров коментира, че евакуацията на моряците е била ситуация, с която за пръв път той и неговите колеги се сблъскват. По думите му спасителите са имали притеснения, действията по евакуиране да не се случат в момент, в който заседналият кораб започва да се отделя от брега. Той отбеляза важността на екипната работа и подготовката при действията на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност (ГДПБЗН).

Министър Бойко Рашков заяви, че МВР ще продължи да подкрепя усилията на ГДПБЗН за обновяване и подобряване условията на труд на пожарникарите. От първостепенно значение е през тази година да продължи осигуряването на съвременни средства за защита на оперативните служители. Той добави, че през 2021 г. служителите на дирекцията са реагирали на над 55 хиляди сигнала, като спасени са били 178 души, живота на които е бил в пряка опасност.

„Огромната дейност извършвана от пожарните и спасителни екипи, както и предизвикателствата, пред които ни изправя нашето съвремие, налагат да се предприемат адекватни и енергични стъпки за реформа на Главната дирекция. Тази промяна ще бъде в полза както на българското общество, така и на служителите“, посочи министър Рашков. Той добави, че ще продължи подкрепата за създаване на доброволни отряди и изрази увереност, че ще бъде ускорена работата по изграждането и реализирането на временни системи за оповестяване на гражданите.

По време на церемонията, в направление „Контролна дейност“ бяха наградени инсп. Желязко Желязков от Районна служба-Варна и инсп. Галин Георги Районна служба-Велики Преслав. В направление „Спасителна дейност“ награди получиха – ст. инсп. Димитър Желев от Районна служба-Велико Търново, участвал в спасяването на две деца паднали в река, както и на жена, паднала от Балдуиновата кула при крепостта „Царевец“, и мл. експерт Цветелин Василев от Районна служба-Ветово, успял да спре изтичане на гориво от дерайлирали цистерни от влакова композиция.

За „Пожарогасителна дейност“ награди получиха инсп. Божидар Василев от Регионална дирекция-Плевен и гл. инсп. Петър Петров, началник на сектор от Регионална дирекция-Пловдив. Награда за принос в развитието на пожарната безопасност и защита на населението беше присъда на инсп. Йордан Генов от Регионална дирекция-Габрово. Ръководството на МВР връчи и две колективни награди – на служителите в пожарната служба във Варна, участвали при спасителната евакуация на екипажа от кораба „Вера Су“, както и на пожарникарите от Благоевград, участвали при евакуацията на 28 души от жилищен блок, в който е възникнал пожар.