БСП внесе вота на недоверие

Корнелия Нинова: Няма да участваме в общ план с ГЕРБ за излизане от кризата

„Внесохме петия вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов за корупция. Искам да припомня, че първият вот на недоверие, с който започнахме битката си срещу паралелната държава, беше също за корупция. Различното в този вот е, че не просто се спираме на отделни десетки корупционни скандали за времето на правителството, а представяме пред вас и пред обществото механизми, мрежи, пипала, чрез които правителството на Бойко Борисов създаде паралелна държава и тя управлява истинската. Създаде условия мафията да управлява България.“ Това заяви лидерът на БСП по време на внасянето на вота на недоверие.

Тя посочи няколко примера за симбиоза между държавата и мафията:

Първо, в законите, които се приемат от мнозинството, се залагат корупционни интереси на олигарси.

Второ – институциите се използват за реализацията на тези интереси.

Трето – назначават се хора, които да защитават и провеждат тези интереси.

Четвъртият елемент – абсолютна безнаказаност на виновните за престъпления и на извършителите на нарушения.

„С този вот не просто искаме една партия да си отиде от властта и друга да започне да управлява, продължавайки с този модел. Искаме да разградим модела на олигархично-мафиотско управление“, подчерта Корнелия Нинова.

По думите й, досега основният проблем в битката срещу корупцията, която непрекъснато и последователно БСП води от 4 години, беше страхът на хората.

„Днес народът се освободи от страха и е на улиците на България. Ние, като единствената парламентарна партия, която последователно е отстоявала такава политика, днес внесохме народния вот на недоверие, който е на улицата, тук, вътре в парламента, където този проблем трябва да се реши с механизмите на парламентарната република. Оттук нататък най-важното е всеки да се определи – на коя страна е“, подчерта Нинова.