Болницата в Каварна посрещна 2019-та и изпрати 2018-та година с женски рожби

АГ- отделението разполага с добро оборудване, но има дефицит на кадри – недостиг, от който хронично страдат здравните заведения в цялата страна, пише в-к „Факел“.

Момиченца са и двете бебета, които се родиха в последните часове на отминалата година и в първите на новата в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ – Каварна.

Първото бебе за 2019 година се появи на бял свят в 10.05 часа на 4-ти януари и вече носи гордото име Десислава. Детето е първа рожба на 16-годишната майка Елка Борисова. То тежи 2,330 кг., родено е по естествен път под грижите на д-р Жеко Чалъков и акушер Алиева. „В добро състояние са майката и детето”, съобщи акушер-гинекологът д-р Веселина Георгиева.

През 2018 година в АГ- отделението са извършени 27 раждания, при които момчетата са 12, а момичетата -15. През 2017 година проплакалите бебета в общинската болница са 25, а през 2016 година родените там деца са 44.

На връх Коледа в 00,30 часа проплака последното за отиващата си 2018 година бебе в АГ- отделението на МБАЛ-Каварна. Детето е момиченце и е родено 3,400 кг. , при екип д-р Георгиева и акушер Алиева. Майката е Дияна Райкова на 16 години от морското градче.

„През последните две години тенденцията е към занижаване на раждаемостта“, с тъга споделя гинекологът.

„Работим с много редуциран персонал. В отделението лекарите са двама. От началото на годината, след пенсионирането на колеги и напускането на по-млади кадри, в отделението работят три акушерки”. Капацитетът на сектора е 10 болнични легла.

По думите на лекаря, оборудването е добро, проблемът е в недостига на акушерки. „Ние работим, не сме върнали пациенти и всички са обслужени, въпреки трудностите”, добавя д-р Георгиева.