Български филм с участието на Николай Урумов спечели две престижни награди на кинофестивала GoEast в Германия

Филмът „В кръг“ на режисьора Стефан Командарев спечели двете основни награди на международния кинофестивал GoEast в Германия. Това са „Златна лилия“ и Награда на критиката.

20-ото издание на фестивала във Висбаден са проведе на закрито и за първи път изцяло онлайн. Участвали са 107 ленти от 40 държави.

„Като режисьор имам вече около стотина награди, но тези две са по-специални за мен, за пръв път са от онлайн фестивал“, сподели пред Радио София Стефан Командарев. „Много фестивали бяха отменени, но организаторите на този имаха хъс и не се уплаашиха от коронавируса. Зрителите гледаха филмите онлайн, членовете на журитата обсъждаха и обявяваха оценките си онлайн. За церемонията по награждаването бяха направили виртуален киносален с виртуални водещи.Успяха да запазят събитието, да запазят празника и зрителите си.“

През ноември ще има нормално издание на GoEast, когато Командарев се надява да представи „В кръг“ лично пред публиката.

В мотивите си за наградата основното жури посочва:

„Блестящо изграденият, многопластов филм ни потапя в една интимна и в същото време експанзивна нощ в София, когато патрулират нощните смени на полицейските коли. Всеки следващ епизод, всяка следваща обиколка ни потапя все по-дълбоко в мрачната и несигурна страна на обществото, вплетена в метафората на нощта. В същото време, историята изследва вътрешния свят и личната уязвимост на героите, поставяйки под съмнение техните морални избори, убеждения, сила и способност да правят трудни избори. Автентичните диалози, отличната игра и забележителната кинематография смесват личното и универсалното и превръщат филма в отражение на тъмната и светлата страна на човека и неговата връзка с големия свят“.

Досега „В кръг“ има над 10 награди от различни фестивали в Европа и вече беше успешно представен в над десет държави. В продукцията участват актьорите Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев–Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев–Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян и др. Част от филма са и водещите на „Здравей, България“ Аделина Радева и Виктор Николаев.