Археологическите разкопки на нос Калиакра стартират на 1 август

На 1 август стартират разкопките на нос Калиакра, под ръководството на доц. д-р Бони Петрунова.

През тази година отново ще се продължи с проучванията в сектора, в който през миналата година беше открито златното съкровище, емблематично за българската археология.

Площта, която ще бъде проучвана в рамките на един месец е около 100 кв.м. ”Надяваме тази археологическа година да ни даде нови поводи за научни открития, радост, археологически изненади, защото всичко което сме откривали в този сектор се оказва, че изненадващо носи нова информация за периода, който проучваме.

С финансовата помощ на община Каварна и на Българския институт по археология към БАН, ние имаме възможността да проучваме цял месец последната столица на българската държава, и се надявам наистина да има много интересни открития”, заяви директорът на Исторически музей – Каварна, Пенко Георгиев. И през тази година ръководител на проучванията е доц. д-р Бони Петрунова, която идва със своя екип от археолози и стажанти. В разкопките участват още местни жители и студенти.

Според Пенко Георгиев, основният проблем, e че всичко което се открива при археологическите проучвания широката публика не го вижда, тъй като то след извличане на историческата информация, отива в някое фондохранилище и е много дълъг пътят, преди да бъде показано пред обществеността. „Ние искаме това да променим, искаме това което се открива, много бързо да става достояние на гражданите, да могат да дойдат, да го видят, не само да четат за него по пресата или по телевизията, а да могат да го видят и на място със собствените си очи”, коментира той. По думите му разкопките, които се правят през летния месец много повишават атрактивността на обекта. „Живият труд, постоянното очакване днес да бъде нещо изненадващо открито, привлича много туристи, които стоят и наблюдават. Обясняват си един на друг, понякога и ние се включваме, обясняваме докъде сме стигнали, какво проучваме в момента и т.н. Интересно е много, особено на българите, които показват на децата си. Създава се една връзка, която трябва да продължим. Аз имам идеята, да създадем свободно избираме предмет (СИП) по археология в училище, който да бъде с десетина деца, проявяващи интерес към тази наука. С наши усилия трябва постоянно да обгрижваме този интерес, да го изграждаме, защото той може да бъде еднократен и да угасне, а когато се работи целенасочено с тези деца, например, водиш ги на бригади, водиш ги на практика, когато прекарват повече време в музея – имат вече съвсем друго отношение към историята и специално към археологията”, категоричен е Георгиев.

От началото на септември, за един месец ще стартират и археологическите проучвания на нос Чиракман. Ръководител на проучванията, както и досега, ще бъде Елена Василева. „Ние миналата година успяхме да стигнем до този Елинистичен слой от историята на Чиракман. Тази година смятаме наистина да започнем неговото разкриване и проучване, тъй като той е характерен с много интересни и богати находки”, сподели очакванията си директорът на музея Пенко Георгиев.