181 години от рождението на Васил Левски! Заветите на Апостола на свободата

Днес се навършват 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Той е роден в подбалканското градче Карлово на 18 юли 1837 г. Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий. След като напуска божията обител той стига в Белград, където Георги Раковски подготвя млади мъже в Първата българска легия. Там той се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения. Прескача най-успешно тренировъчната яма, всички са възхитени от лъвския му скок и започват да го наричат Левски.

Васил Иванов Кунчев става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация. Историята разказва как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че „Нашето дело зависи от нашите собствени усилия“.

Левски е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София и е обесен на 19 февруари 1873 г.

Апостолът, неговите идеали, неговите мечти, неговите дела, неговият пример… Те живеят в сърцето на всеки един истински българин. Защото Васил Левски може и да не видя любимото си Отечество свободно, но съзря правото ни на СВОБОДА. И го отстоява до край!

На днешната дата нека си спомним заветите, които ни остави:

„Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си.“

„Дела трябват, а не думи.“

„Днешният век е век на свободата.“

„Без революция сме загубени во веки веков.“

„Близо е времето вече – българинът не ще бъде роб, а свободен.“

„Дързост и постоянство!“

„Времето е в нас и ние сме във времето.“

„Всичко се състои в нашите задружни сили.“

„Трябва да се жертва всичко, па и себе си.“

“Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили.”

„Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република.“

Поклон пред паметта на Апостола!

Източник: Радио 1 Рок