Съдийската колегия на ВСС се отказа да закрива районния съд в Каварна

За това информира бившият кмет на Каварна Цонко Цонев във Facebook

„През месец март, съдийската колегия на ВСС предложи закриването на съдилища, включително и на нашият. Днес, същата колегия на ВСС, прие решение, да не се закрива съдът ни. Това показва, че, когато каварненци и шабленци заедно защитаваме правата си – резултат има“ – написа Цонев днес в социалната мрежа.

Припомняме, че след направеното предложение през март месец жителите на двете общини Каварна и Шабла се надигнаха в защита на районния съд в крайморския град. 3500 души се подписаха в подсписката за защита на съда, и тъй като общественото обсъждане беше обявено за юни месец, те направиха импровизирано обществено обсъждане, затваряйки закратко международния път от ГКПП Дуранкулак към Варна.

Част от мотивите за подписването на протестната подписка Цонко Цонев коментира пред Добрич Онлайн преди няколко месеца:

„Ще се затруднят и живеещите в областта – например, Дуранкулак е на 60 км от Балчик – за да си изкарат едно свидетелство за съдимост, ще трябва да изминат 120 км. Имаме и села тук, които са на 50 км от Балчик. Населението ни е колкото на Балчик. Територията на Каварна и Шабла е огромна. На територията на съда има ГППП в Дуранкулак. Кметовете и на с. Дуранкулак, и на гр. Шабла са против и няма нито една институция, която да подкрепя това решение. Ще се затрудни работата и на МВР, защото досега те идваха и водеха задържани или свързани с разглеждане на дела в каварненския съд. А сега РПУ-тата в Каварна и Шабла ще водят хората в Балчик, което ще утежни бюджетът за бензин. Като започнем от МВР, прокуратурата, пробация, нотариуси, съдии – всичко се срива с едно такова решение. В съда имаме 6 съдии – той е натоварен съд.“