Провериха дестилерия в Каварна заради задимяване и неприятна миризма

Експерти от РИОСВ-Варна и представител на община Варна са извършили проверка по сигнал за задимяване и неприятна миризма в района под булевард „България“ в Каварна.  Сигналът е постъпил на 10 юли, съобщиха от инспекцията.

При проверката експертите са установили тлеене на растителни отпадъци от процеса на дестилация на етерично-маслени култури в резултат на локализиран и потушен пожар на 8 юли.  Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна е сезирала Районната прокуратура за издирване на извършителя, причинил пожара. След установяването му ще бъдат предприети всички необходими мерки съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух.

На управителя на дружеството е дадено предписание от инспекцията за незабавно и пълно погасяване на тлеещите отпадъци, за да не се допуска разпространение на дим и миризма. При неизпълнение на предписанието ще бъдат предприети административно-наказателни действия.

От Община Каварна са съставили Акт за установяване на административно нарушение за нерегламентирано изхвърляне на растителни отпадъци, който е връчен лично на управителя.