Деветгодишно момиче от Каварна – европейски шампион по карате

Ученичка от Каварна завоюва златен медал на 15-ото европейско първенство по Шотокан Карате До в румънския град Бъзао, което се проведе на 24 юни.

На турнира премериха сили каратисти от 16 европейски държави. В състезанието се включиха и 5 представители на КБС „Калиакра”. Една състезателките бе деветгодишната Яна Якимова, която стана европейски шампион в категория момичета до 30 кг.

„Тя беше като хала, буквално отвя своите противнички”, заяви нейният треньор сенсей Ариф Арифов. „На финала тя игра с румънка, съдиите се опитаха да й попречат да спечели, но не успяха, защото тя бе по-добрата състезателка”, допълни той.

Яна Якимова е на 9 години и учи в СУ „Стефан Караджа” в морския град. Тя тренира карате от 4-годишна, носител на много отличия и продължава да жъне спортни успехи.

Младата каратека е държавен шампион по карате, участвала е и на държавен шампионат по джу джицу, където също е завоювала първото място. Според треньора й тя е широко скроен спортист с много добра двигателна култура.  „През петте години, в които Яна тренира карате, тя натрупа много опит, но го натрупа благодарение единствено на себе си, защото никога не каза „Не искам” и „Не мога”, каза в заключение Арифов.