„Съкровищата на Земята“ гостуват в Двореца в Балчик

По покана на Културен център „Двореца“ в гр. Балчик гостува Националният музей “Земята и хората” със специално подбрана от фондовете колекция скъпоценни и декоративни камъни под надслов „Съкровищата на Земята“.

Изложбата ще бъде открита в 18.00 часа на 17 юли, вторник, в галерия „Тунела“ на ДКИ КЦ „Двореца“ – Балчик.

Националният музей „Земята и хората” – София е музей на минералното царство с богати и добре комплектовани фондове с над 37000 музейни единици. Съхранява и показва една от двете колекции „Гигантски кристали” в света, най-богатата систематична колекция на Балканите – включваща 1613 минерални вида, най-пълната колекция от български минерали (309 вида), регионални и научни монографични колекции от знаменити световни находища.

Особено място в минералния свят имат скъпоценните камъни, наричани „аристократи“ на минералното царство. Красота, дълговечност, рядкост – това са трите главни достойнства на скъпоценните камъни.

Изложбата „Съкровищата на Земята“ включва 100 бр. минерални образци.

– Представени са диамант от ЮАР, рубин и сапфир от Русия;

– “Берил” – разновидности на минерала с различен цвят – изумруд, аквамарин, морганит, хелиодор, гошенит от знаменити находища от Бразилия, Русия, България.

– “Топаз” – различно оцветени природни и фасетирани образци от знаменитото находище Волин в Украйна, Русия и Бразилия.

– “Кварц” – различни разновидности на минерала – цитрин, планински кристал, опушен кварц и морион – фасетирани и природни кристали.

– “Аметист” – пурпурно виолетово оцветен кварц – фрагмент ог геода от Бразилия и фасетирани образци с различни нюанси.

– “Екзотични скъпоценни камъни” – много рядко срещани минерали като скаполит и диаспор, чиято стойност може да се доближи до тази на диамантите.

– “Декоративни камъни” – минерали, известни с красивия си цвят и рисунък, използвани за изработката на различни бижута и изделия – малахит, лазурит, родонит, тюркоаз, нефрит, кехлибар и уникалния чароит, минерал който е намерен на едно единствено място в света – до р. Чара (откъдето идва названието му) в Иркутск, Русия.

– “Природно изкуство” – тези минерали, образувани преди милиони години, са извадени внимателно от мините по целия свят и се превръщат в едни от най-красивите произведения на изкуството, намерили място в музеи и колекции. Тяхната геометрия, цвят и блясък са незабравимо визуално преживяване;

– “Ахати от България”- показана е представителна колекция полирани плочки ахати от два района на България – Кърджалийски и Шуменски.

Особен акцент в експозицията е нефритена катарама, открита от екип на доц. д-р Бони Петрунова при археологическите работи на некропол от XIV век на нос Калиакра. Настоящия директор на Национален исторически музей – София ще представи пред всички присъстващи ценната находка.