Дариха 35 книги на читалището в Българево

От любов към с. Българево жители и гости дариха книги на библиотеката на Народно читалище „Народен будител – 1940”.

„Всичко започна с едно момиче, което ми писа в социалните мрежи с идеята да дари свои книги на библиотеката, които да останат спомен за селото.  Тя ми разказа, че на времето, като дете е прекарвала летата в Българево с баба си и дядо си и има спомени, че е идвала да си взима четиво за плажа от библиотеката в читалището.  Останала с много добри впечатления и усещания и е решила да дари книги, за да може и други деца да почувстват това което тя е чувствала като дете”, сподели Мая Чалъкова – секретар на НЧ „Народен будител 1940”.

Идеята за дарението е била приета с отворени обятия от настоятелството на читалището. След като Мая Чалъкова споделя за доброто дело в социалните мрежи и други дарители решават да последват примера. Най-малкия дарител е 10-годишно момче, което разделяйки се с детството дарява на библиотеката всички свои книжки, за които вече е голям. Сред по-интересните книги са и тези, дарени от Иванка Николова, която е подарила на читателите в Българево книгите, написани от дъщеря й, която е загубила наскоро. Благодарение на семейство от София в библиотеката на читалището могат да бъдат намерени  и много учебници по английски език.

Народно читалище „Народен будител 1940” продължава да приема дарения.  „За мен всяка книга е необходима и е прозорче към света”, заяви Мая Чалъкова.  „Нито една от технологиите в днешно време не могат да заменят истинската стойност на книгите”, допълни тя.