Корнелия Нинова към българските социалисти: Съдбата на БСП и на страната ни е във ваши ръце

Скъпи социалисти,

В последните 4 години минахме заедно през много изпитания. Благодаря ви за вярата и силите. Не се предадохме и не продадохме партията. Спечелихме президентските избори, удвоихме депутатите в българския парламент, увеличихме депутатите в Европейския, увеличихме кметове и общински съветници.

Направихме своя телевизия. Когато други мълчаха, подмазваха се и превиваха гръб пред Бойко Борисов, ние се борихме с мафиотския му модел на управление. Не позволих да ни купят с постове и пари. Не се уплашихме от компромати и репресии. Не ни стреснаха внушенията, че БСП загива. Статуквото хапеше жестоко, но не успя да ни пречупи. Преди 4 години заявих пред вас, че мафиотско-олигархичният модел е проникнал навсякъде. Той си купува политици от всички цветове. Те му осигуряват комфорт и приемат закони в частен интерес, и че на това трябва да се сложи край. Убеждавах ви, че нашият съюзник е народът, а нашият враг – страхът.

На Бузлуджа, миналата година, призовах българите: „Изправете се и те ще паднат”. Днес хиляди се изправиха на площадите и те ще паднат. Времето доказа нашата правота.

Днес стоим пред поредното предизвикателство – ние, БСП, да гарантираме, че промяната ще стане и че ще бъде необратима. И хората няма да бъдат излъгани за пореден път.

В началото на моя мандат казах – „Ако искаме да променим България, трябва да започнем от себе си”.

И го направих. Ние сме единствената партия, която започна вътрешна промяна. Част от нея е прекият избор на председател. Няма нищо по-демократично и естествено от това да дадеш правото на всеки член да избира. Но някои хора извън и вътре в партията се съпротивляват. Защото им се отнема възможността да се договарят и назначават председател, който да слуша чужда воля, а не вашата.

Ще се опитват да ви разколебават и демотивират, за да няма необходимата активност от 50 % + 1. Не се поддавайте. Ще ви убеждават да не гласувате, защото Конгрес ще избира председател. Не може, Уставът не го позволява.  Гласувайте масово и свободно, за когото искате. Бъдете активни, защото провалът на прекия избор ще ни вкара във вътрешно-партийна криза. Точно когато усилията ни дадоха резултат и хората очакват нашата алтернатива.

Днес съдбата на БСП и бъдещето на страната ни са във ваши ръце.

Вярвам във вашата мъдрост и отговорност към партията. Знам, че в следващите години с честно управление можем да променим България.