Разпети петък е

Днес е Разпети петък – денят, в който е разпнат Иисус Христос, Божият син. Днес е и най-строгият пост от Страстната седмица. Тези, които го спазват, не трябва нито да ядат, нито да пият дори вода.
В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. Съществува дори поверие, че човек не бива да се къпе или бръсне на този ден. На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските Часове.

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Плащаницата се изнася по следния начин: певецът застава пред северната врата на св. олтар и започва бавно да пее първата стихира: Егда от древа. След него върви свещеникът и други църковнослужители, които носят светата плащеница.

Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара – минути преди пасхалното шествие.