Започна ХVІ Общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето“

С празничен водосвет и молебен за здраве започна шестнадесетият Общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето“.

Приветствие към всички гости на града и участници в събора, и техните преподаватели отправи кметът на община Каварна Нина Ставрева. „Фолклорът е съдба за българина където и по света да се намира. Всеки от нас се ражда и живее с него. Всеки наш празник е съпроводен от магията на българската фолклорна музика – вечната, непреходна и живителна частица български дух, която намираме в медения глас на кавала, в отмерения ритъм на танца, в завладяващата и уникална българска песен. Тази магия ни държи, тя ни свързва здраво с нашата си-българска земя, тя е помогнала на народа ни да превъзмогне много трудности и да се изправя гордо след всяка несгода“, каза в приветственото си слово тя.  Нина Ставрева благодари на Илия Луков за волята и ентусиазма в организацията на този фолклорен празник. 

През трите дни на събора на сцената ще се качат над 2 000 фолклорни певци, танцьори и инструменталисти от България, Румъния, Украйна и Молдова. Във вечерните гала концерти участие ще взимат най- добрите изпълнения от деня. 

Тази вечер всеки ще може да се хване на хорото под звуците на фолклорните песни на Ива и Ева Валентинови и оркестър „Лира“. Днешната програма ще завърши с „Хоротека под звездите“