Веселина Господинова представи книгата „Баш майстора завинаги“ в Каварна

В Деня на хумора и сатирата актрисата и писателка Веселина Господинова представи книгата, посветена на 85 години от рождението на нейния баща – един от най-великите български актьори на всички времена Кирил Господинов, по-известен като Баш майстора.

Припомняме, че преди време Веси Господинова започна един грандиозен проект, посветен на баща си, който на 24 май, тази година щеше да навърши 85 години. Едно от събитията в този проект се случи през лятото на миналата година, когато стотици жители и гости на крайморския град се събраха, за да се насладят на прожекцията на филма „Баш майстора на море” в кино на открито пред Народно читалище „Съгласие – 1890” и да разгледат изложбата, посветена на Кирил Господинов. Още тогава Веселина даде обещание пред каварненци и кмета на града, че премиерата на книгата, която пише ще бъде в Каварна.

На 1 април в заседателната зала на Общината тя представи своята завършена творба. Дъщерята на Баш майстора разказа много лични и съкровени истории, с които ще запомни своя баща и как за първи път е посетила Каварна.

„Когато завърших актьорско майсторство в НАТФИС актьорът Николай Урумов, който баща ми беше обявил за свой наследник в театър София, ме взе под крилото си. Преминавахме по 1000 км на седмица, за да играем в представления и често бяхме в Каварна, тогава аз видях един курс за оперно пеене в читалището в този град и си казах, че някой ден ще се върна тук и така и стана”, сподели Веси Господинова. „Изключително съм щастлива, че тази вечер, точно тук мога да направя една истинска премиера на книгата-албум „Баш майстора завинаги”, допълни тя.

Веси Господинова беше подготвила изключително интересна и забавна игра, тя зададе 5 въпроса, чиито отговори се криеха във филмите за Баш майстора. За всеки верен отговор почитателите на актьора получаваха като подарък специално изработен стикер с лика му.

Книгата „Баш майстора завинаги” събира в себе си истории за известния актьор, негови спомени, писма от приятели, интервюта с негови колеги и почитатели, 46 страници  от оригиналния сценарий на филмите, по които Кирил Господинов е учил ролята си  и  цялата му филмография.

На някои от страниците са поместени фотографии от поредицата от 5 филма с участието на Кирил Господинов, под всяка от снимките са изписани репликите, които всеки от актьорите казва в запечатания момент, както и много лични и семейни снимки.

Още на първата страница е направена звезда, като тези на Алеята на славата в Холивуд, защото великия комедиен актьор завинаги ще остане в Алеята на славата на българското кино . Също така е поместено и мотото в живота на Кирил Господинов: „Животът не е нито тъй хубав,  нито тъй лош, както ние си мислим. Мопасан.”

Разлиствайки страниците можете да видите снимки, изпратени от най-големите почитатели на Баш майстора, като например един млад мъж татуирал на ръката си портрета му.