Писателката Мария Павлова ще представи книгата си „Мистерията B-files“ в Българево

Апокалиптичният мор по пчелите, който вече сериозно разтревожи цялата планета, е централна тема в последния роман на пловдивската писателка Мария Павлова.

В „Мистерията B-files“ ключът към спасението на медоносните насекоми е скрит в древна тайна в Стария Пловдив. В сюжета ексцентричен руски милиардер обявява награда от 100 млн. долара за този, който открие причините за измирането на пчелите и решение на проблема. 120 екипи по света се заемат с трудната задача, три от тях – в България. Пакош и Илонка са пчелари, които живеят в малко стопанство с пчелин над село Марково. От София пристигат журналистката Саня Милева, която умее да си създава неприятности и фотографът Мирослав Денев, който ще снима с ултравиолетов филтър. Генетичката Калина Янева и социологът Андрей Велев от Пловдивския университет пък ще привлекат стотици студенти да им помагат.  Трите екипа намират нещо под Небет тепе, мъничка помощ, която идва от дълбокото минало на най-стария постоянно обитаван град в Европа и ще даде решение на проблема за цялата планета. Покрай тази интригуваща фабула не липсват криминална интрига, динамични моменти и преследвания.

Мария Павлова е проучвала с години причините за измирането на пчелите и се е запознала и с тънкостите на пчеларството. Пчелинът в Марково е старомоден, а за описанието му тя е почерпила вдъхновение от 12 книжки от 1937 г. с уроци по пчеларство.

Писателката ще представи романът си в Арт-центъра при НЧ „Народен будител – 1940“ в китното каварненско село на 10 юли, в 13 часа.