Нидал Алгафари представи четирилогията си в с. Могилище

В навечерието на християнския празник Лазаровден, забележителната четирилогия на Нидал Алгафари с водеща книга „Боже, защо Господ лъже ?“ беше представена пред жителите на село Могилище.

Специален гост на събитието бе кмета на Община Каварна Нина Ставрева.

Групата за автентичен фолклор при Народно читалище“Калиакра-1955“ пресъздадоха местния обичай „Хвърляне на червено було след сватба“, а децата поздравиха гостите с лазарски песни. 

Книгите със заглавия – „Боже, защо Господ лъже?“, „Аллах, милост нямаш ли?“, „Любиш ли ти Бога си!“ и „Орисани да избираме“ са художествени романи, създадени основно върху българските обичаи и традиции. Чрез живота на героите, читателят ще има възможност да опознае обичаите „калушарство“ и „нестинарство“, ритуалите свързани с Еньов и Спасовден и други. Четейки редовете на книгите ще може да усетите красотата и разнообразието на българските народни обичаи. С монаси, попове, дервиши, богомили, даалии, къзълбаши, нестинари и други. Да преоткриете места и личности, които разкриват силата на българския дух.

Роденият от смесен брак между българка и сириец писател Нидал Алгафари признава, че за написването на книгите си го провокирали уроците на дъщеря му. В книгите си той се е опитал да опише реалния образ на чорбаджията, на богатия човек от онова време, който въпреки определението „изедник“ е строил църкви, манастири, училища. Авторът ни пренася в един различен свят, в който само чрез проследяване на героите му и техните истории, ще можем да разберем повече за традициите, историята и любовта, и да разберем основното му послание – „Да се опитаме да бъдем по-добри!“

Днес авторът ще гостува в Пенсионерския клуб в с. Българево в 14 часа и в Художествена галерия „Христо Градечлиев“ – от 17.