Завършва един успешен археологически сезон на нос Чиракман в Каварна

Приключва успешен за археолозите сезон на древногръцката колония Бизоне на нос Чиракман край Каварна.

По думите на Елена Василева от Националния археологически институт с музей към БАН това е селище, което е обитавано почти без прекъсване от еленистическата епоха до Късното Средновековие.

Разкопките на нос Чиракман с различни прекъсвания са извършвани в продължение на 32 години, като екипът на Елена Василева проучва този паметник на културата за трета поредна година. Разкрита е почти цялата крепостна стена, базилика от Ранновизантийския период, няколко църкви и некрополи към тях, жилищни сгради и един голям късносредновековен некропол, наброяващ над 700 гроба с богат гробен инвентар.

В края на този археологически сезон екипът е допроучил сектор от късносредновековна сграда и получил шанса да достигне до пластове от елинистическата епоха. Според специалистите те са изключително интересни и носят важна информация. Екипът е разкрил амфорни печати, лампи за осветление и други находки от бита на хората, които със сигурност се отнасят към елинистическата епоха.

Директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев посочи, че това е най-интересният период в съществуването на тази древногръцка колония ипроучването му ще даде изключително интересни резултати. Георгиев добави, че студенти от Таврийския институт от град Киев, Украйна, са изявили желание да участват догодина безвъзмездно в разкопките на древния нос. Имаме и договореност с международна организация, занимаваща се с изпращане на студенти, които се интересуват от елинистическата епоха, така че през следващия археологически сезон на Чиракман ще работят само студенти, каза още директорът на музея.

Източник: БТА