Опасна глутница от кучета напада жители на Каварна

Три сигнала за нападнати и ухапани от безстопанствени кучета граждани са получени от началото на февруари до момента в Община Каварна, пише в-к „Факел“

Първият случай е с възрастна жена, връхлетяна от бездомните четириноги в центъра на града. В края на февруари дете е нападнато по бул. „България”, а третият случай е отпреди няколко дни, когато отново дете е ухапано от глутница в центъра на града, близо до входа където живее.

След сигналите, общинска администрация е предприела мерки за издирването и залавянето на проблемните животни. „Всичките инциденти са предизвикани от една и съща група от шест кучета, които преди време са кастрирани, обезпаразитени, маркирани и върнати съответно по местата от където са заловени. Към момента сме успели да хванем четири кучета от тази глутница, които са настанени за отглеждане в приюта за четириноги в Добрич. Сега предстои да бъдат хванати и останалите две кучета от тази проблемна глутница”, съобщи началник отдел „Екология”, към община Каварна, Елица Петрова. Установено е, че кучетата се движат с една гражданка, която ги храни и полага грижи за тях. Обитавали входа на блока, в който тя живее или я придружавали до местоработата й. След последните празнични дни през март, в отдела е постъпила информация за една изоставена кучка с три малки кученца в района на гробищния парк. „Това е станало през празничните дни. Нямаме конкретна информация, но свидетели са видели, как са били изхвърлени от един бял автомобил. Лошото е, че не знаем кой го е извършил. В случая би ни свършило работа регистрационния номер на автомобила, за да можем да издирим собственика и да си предприемем конкретните административно-наказателни мерки”, поясни Петрова. Предполага се, че кучетата не са от града, защото видимо са неориентирани. Предстои да бъде хваната майката, за да бъде кастрирана. Същата схема ще бъде приложена към кутретата, ако не си намерят стопани и никой не ги осинови.

След време, когато навършат определената възраст и те ще бъдат кастрирани. Около 700 домашни кучета са регистрирани в отдела на територията на цялата община. Припомняме, че таксата за година на домашно куче е в размер на 10 лева. „На две години правим по една акция за проверка на регистрираните. Последната беше през 2017 година, през тази година предстои отново да направим такава проверка”, съобщи Петрова. „Извършва се обход, проверяваме стопаните, дали са си регистрирали домашните любимци, ако има не регистрирани даваме 5 дневен срок за регистрация. , разкри началникът на еко отдела. Регистрацията е административна и ветеринарно–медицинска. Първо се прави здравната, която се извършва от ветеринарен лекар, задължително се издава паспорт на домашния любимец. След това в отдел „Местни данъци и такси” се подава декларация, отдел „Екология” попълват данните на кучето и собственика в регистъра. От 2017 година е задължително кучетата да имат микрочип. Накратко – това е като да извадиш ЕГН на кучето си и да му имплантираш личната карта под кожата. Чиповете са съвсем малки – колкото оризово зърно. Според думите на Петрова обаче, процентът на чипираните кучета на територията на общината е много малък.

Глобата за установено нечипирано куче е в размер на 200 лв. „Към момента не сме предприемали административно-наказателни действия към собственици, които не са имплантирали чип кучетата си. Чипира се и се регистрира възрастното куче, но няма гаранция, че то в един етап няма да има потомство, което да бъде захвърлено някъде. Лошото е, че това обикновено става в почивните дни, в крайните части на града, където няма много движение”, разкри Петрова.