Няма движение на диви свине от Румъния по сухоземната ни граница

Няма движение на диви свине от Румъния по цялото протежение на сухоземната ни граница.

Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов от трибуната на Народното събрание. „Създаден е координационен съвет, който да контролира мерките по превенцията и контролът на болестта АЧС, с оглед усложнената обстановка в Европа и най-вече в Румъния.“, коментира Порожанов. Той подчерта, че вниманието е засилено на всички собственици на кланици и ветеринарни лекари за недопускане на инфекцията от животновъдни обекти към месодобивните предприятия. Взети са мерки и за дезинфекция на транспортните средства, влизащи и излизащи от животновъдните обекти, както и на ГКПП-тата. От думите му стана ясно, че и контролът в заведенията за обществено хранене също е засилен, както и  са уведомени и туристическите фирми. Чрез средствата за информация са разпространени и съвети към населението за превенция за неразпространение на заболяването при клане на свине за лична консумация.

Министърът коментира и актуалната тема за лова. „По отношение на лова – имахме среща с ловните съюзи в сряда. 1100 проби са взети от лова, който беше онзи ден, и до момента всички са отрицателни – това ни дава основание малко да легализираме режима на лова.“ Министъртъ каза, че гонки се допускат, но без кучета, тъй като те правят прасетата по-агресивни, а така могат да бъдат силно активни.

Днес фермери от Югоизточна България  поискаха дивите свине да се обявят за вреден дивеч, а ловът им да бъде целогодишен. Причината за искането им е, тъй като ниви за пореден път пострадаха от набезите на глиганите. Около 10 на сто от реколтата от слънчоглед е загубил земеделският производител Николай Димов, който сигнализира в Агрозона за неприятната ситуация. Той обработва около 70 000 дка в землищата на няколко села в община Болярово. Проблемът не е от тази година и основната причина за сериозните е свръхпопулацията на диви свине. Не е тайна, че в нашата страна има рекорден брой глигани през последните години. Проблемът с дивите прасета става все по-голям и стопаните вече ще викат общинска комисия за оценка на щетите, стана ясно от думите на Димов.

Източник: Agrozona.bg