Молебен в памет на Св. св. безсребърници Козма и Дамян отслужиха на нос Чиракман

SONY DSC
На днешния ден (1 юли) Православната църква почита Св. безсребърници Козма и Дамян.

Тяхното име носи раннохристиянската базилика на връх Чиракман, която датира от VI век.  От надпис на старогръцки език научаваме, че храмът е бил  изграден от дякон Стефан и е посветен на двамата светци.

По традиция рано тази сутрин християните се отправиха пеша от църквата „Свето Успение богородично“ към нос Чиракман в Каварна, където по изгрев слънце, около 6 часа, започна молебенът в останките от раннохристиянската базилика на върха – храм в чест на двамата светци Козма и Дамян. Литургията беше отслужена от отец Василий Селемет.

Козма и Дамян са родени в Рим. Те изучили как да лекуват, но не вземали от никого пари за изцеленията, заради което били наречени „безсребреници“. Искали от изцелените само една безценна награда – вярата в Христа. Освен с благодатта на изцелението, те помагали на хората и с щедра милостиня. Имали голямо, събрано от предците и получено от родителите имущество, което продавали, раздавали на бедните и нуждаещите се, хранели гладните, обличали голите – проявявали милосърдие към всички нуждаещи се. С вяра хората получавали изцеление.