Министърът на туризма: Не бих почивала в Каварна, ако трябва да слушам ремонтни дейности

„По отношение на морския плаж в Каварна до момента сме констатирали, че има поставени два обекта извън одобрената схема“, това заяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.

По нейни думи са установени две колички за сладолед, за които има разпоредба незабавно да бъдат премахнати. Министърът поясни, че ако това не бъде направено при повторна проверка следва неустойка, а ако след това не бъдат взети мерки следва прекратяване на договор.

По отношение на строежа в близост до плажа на Каварна, който продължава, Николина Ангелкова заяви, че това не е редно. Министърът препоръча на Общината, ако иска Каварна да привлича туристи и да предлага добри условия, строителни дейности да не се осъществяват. „Ако Общината е искала да направи подобрения, е трябвало да направи планиране, в което до 15 май строителните дейности да приключат и съответно да бъде осигурен комфорта на плажуващите“, сподели Николина Ангелкова. Тя допълни, че не би почивала в Каварна, ако трябва да слуша ремонтните дейности. „Днес сме 15 юни, един месец след забраната, не е редно общинските власти да нарушават забраната, която законът налага“, каза Николина Ангелкова. По нейни думи е дошла на място, за да се увери сама, защото са постъпвали непрекъснато сигнали за плажа в Каварна. „Това, което видях не ми харесва и не трябва да се извършват строителни дейности“, сподели министърът.

Николина Ангелкова поясни, че Областният управител има право на контрол върху Общината. „Ние ще изпратим специално писмо в тази връзка, може да сезираме и Дирекцията за национален строителен контрол за всеки случай“, допълни тя. По думи на министърът ДНСК не може да налага санкции. „Става омагьосан кръг, който може да доведе до промяна в законодателството по отношение на административно-наказателните разпоредби“, заяви Николина Ангелкова.

За финал министърът поясни, че се надява да се вземат мерки, да се спрат всякакви строителни дейности и да се обезопаси района, за да може хората свободно да плажуват.