Кметът на Каварна получи приз за приноса й за етническата толерантност в общината

С много музика, танци и детски усмивки премина един от най-шарените празници в община Каварна – Международният ден на ромите.

По традиция събитието се проведе в квартал „Хаджи Димитър”, където стотици жители на ромската махала се събраха, за да се насладят на изпълненията на малчуганите от ДГ „Детелина” и НУ „Братя Миладинови”, които отправиха специален поздрав към тях.

Сред официалните гости на тържеството бяха кметът на община Каварна Нина Ставрева, представител на най-голямото голф игрище в Европа „Трейшън Клифс Голф Резорт” Анна Русчева, неформалният кмет на квартала и ромски лидер Мартин Башев и секретарят на Община Каварна Дарина Колишева.

„Ромите в Каварна са богатство за нас”, заяви кметът на Община Каварна Нина Ставрева. „Тук българи и роми винаги сме живели в разбирателство и приятелство, гордеем се с тях и имаме хиляди причини за това. Те са образовани, работливи и талантливи”, допълни тя.

Според Ставрева, близо 90% от ромското население в крайморския град завършва средно образование, повечето работят извън България, връщат се и инвестират пари в крайморската община. „Ромският квартал в Каварна е за пример за цяла България, виждате хубавите къщи, подредените дворове и приветливия вид на целия квартал, което се дължи само и единствено на ромите, в този смисъл те наистина са богатство за нас”, каза кметът Нина Ставрева. Тя пожела на всички да са здрави, щастливи, все така работливи, да са спорни делата им и голям берекет по бостаните тази година.

Кметът на Каварна Нина Ставрева беше удостоена с приз „Почетна ромка” за приноса й в развитието на етническата толерантност в общината.

За доброто настроение по време  на празника се погрижиха талантливите малчугани от Детска градина „Детелина” и Начално училище „Братя Миладинови”. Най-малките представиха танца „Пролетна ръченица” и „Песента за всички деца”, а възпитаниците на вокална група „Камбанки” към началното училище изпяха 3 песни, изпълнени с много усмивки и радост.  Програмата продължи с оркестър „Шуварите”.

Към момента в квартал „Хаджи Димитър” в Каварна живеят около 3000 души, по думи на неформалния кмет на квартала и ромски лидер Мартин Башевняма увеличение или намаление на жителите през последните години. Той сподели, че в махалата няма почти никакви проблеми. „Нашият квартал е много трудолюбив, хората не чакат за помощи, 80% от населението работи извън страната, повечето в Полша. Те имат регистрирани фирми и работят легално, шият дрехи и ги продават в собствени магазини”, каза Башев. По негови думи останалите 20% от жителите работят по предприятията в общината или на голф игрищата.

„Не е тайна, че много от жителите на ромската махала поддържат голф игрището и цялото озеленяване в комплекса. Те ни помагат и за най-различни дейности, от които има нужда. Аз ги ценя и каня всеки, който иска да работи при нас и да ни помага, защото това е все пак нашата малка общност в този район и трябва да направим това място по-добро, по-чисто, по-спретнато, по-красиво, за да може да има повече туристи”, заяви Анна Русчева, която всяка година наема работници от квартал Хаджи Димитър”.