Калиграфия, живопис и куклен театър на „Виа Понтика” днес

Две изложби ще бъдат открити днес в Художествената галерия в Балчик в рамките на единадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”.

Изложбата живопис представя творби на студенти от Македония, Черна гора, Румъния и България. Авторите: Андреа Стефан, Анастасия Калиновичи – UNArte, Букурещ; Анастасия Петрова, Лина Дамян – Факултет за изобразителни изкуства, Университет “Св. св. Кирил и Методий”, Скопие; Тодор Йованович, Никола Павличевич – Факултет за изобразителни изкуства Цетине, Университет на Черна гора; Ана Костова, Йордан Велков – Национална художествена академия, София.

Студентите по изобразителни изкуства представят свои творби – резултат от живописните им търсения в областта на различните живописни техники в комбинации с други изобразителни методи. Някои от тях са тясно свързани с образователния процес и са от добрите примери за свободна интерпретация на учебни задачи. Други са плод на свободното творческо въображение и изразяват личните предпочитания на авторите към различни аспекти на действителността, превъплътени в пейзаж, натюрморт, фигуративност, абстракция.

Втората експозиция – Калиграфия, е своеобразен акцент във фестивалната програма. В нея ще се представят Исидора Вулич, Петар Стошич от Факултета за приложни изкуства в Белград, Ерика Опреа – UNArte, Букурещ, Милан Несторович, Небойша Стойкович от Факултета по изкуствата в Ниш, Дана Тилева, Елизавета Ангелова – Национална художествена академия, София. Паралелно с изложбата на студенти от Факултета за

изкуства – Нишки университет, Факултета за приложни изкуства – Университет по изкуствата, Белград, Националния университет по изкуствата – Букурещ, и Националната художествена академия – София, в рамките на форума ще се проведе и творческо ателие по калиграфия. Лектори и ръководители на ателието, което ще стартира на 13 септември, ще бъдат проф. д-р Кристина Борисова и Жаклина Жекова, докторант, катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия – София. В ателието, в което са предвидени лекционна и практическа част, ще имат възможност да се включат и жители, и гости на Балчик.

Началният час на събитията в Художествената галерия днес е 17.00. Те ще бъдат предшествани от театрален спектакъл. В 10.30 часа в читалище „Паисий Хилендарски” в Балчик ще започне семейният спектакъл за малки и големи „Таласъмът Тропалан”. На сцената ще излязат третокурсници от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” от класа на доц. Майя Енчева – Гергана Либова, Дияна Георгиева, Йоана Рачева, Александър Станковски, Атанас Димитров, Валентин Митев, Георги Димов и Димитър Пишев.