Джеймс Хетфийлд на 55: Гласът на Металика

На 3 август рожден ден празнува популярният американски рок музикант, певец и китарист Джеймс Хетфийлд. Роден през 1963 в Лос Анджелис, САЩ, той добива популярност като фронтмен и китарист на американската метъл група Металика.

Хетфийлд е един от основателите на популярната банда, заедно с датския барабанист Ларс Улрих. Точно Металика е сочена като групата с голям принос за зараждането траш метъла, за чиято официална рождена дата се смята издаването на дебютния албум на групата „Kill ‘Em All“.

Ето най-интересното за вокалиста на Металика:

Джеймс е роден в семейство на баща шофьор на камион и майка оперна певица, като и двамата са силно религиозни.

От малък се увлича от музиката, като първият му инструмент е пиано. Джеймс дори ходи на уроци, но те не продължават дълго.

По-късно брат му Дейвид го запалва по барабаните, преди в крайна сметка да избере китарата за свой инструмент.

Когато е на 16 майка му умира от рак, без да се лекува изобщо. Причината е силната религиозност в семейството, според която не трябва да се употребяват никакви лекарства.

Първата му рок група се нарича Obsession.

През 1992 година по време на концерт от турне, Хетфийлд попада сред пламъците на неправилно поставен пироефект на сцената, което довежда до сериозни изгаряния от втора степен по лявата му ръка. За известно време дори турнете продължава без него.

През 1997 година се жени за своята дългогодишна приятелка Франческа, от която има 3 деца.

Източник: dnes.bg