Домашни рецепти срещу слънчево изгаряне

Бързи и лесни начини да успокоите зачервената кожа след излагане на слънце

Изгарянето е коварно за кожата – изсушава я, прави я чувствителна и е възможна появата на бенки и лунички. .

Лятото освен със слънце, плаж и почивка се свързва и със слънчеви изгаряния, зачервяване по кожата и трудно обличане на дрехите.

Ако всичко това ви е познато и не знаете как да се спасите от него в домашни условия, а киселото мляко и ракията ви изглеждат клише, ето още няколко съвета.

Компрес с овесени ядки

При кожни изгаряния бабите препоръчват да направим компрес с овесени ядки. Увийте ги в тензух или марля и ги накиснете в хладка вода. После поставете ядките с тензуха върху изгорялата област като компрес. Друг вариант, който обаче цапа, е да разстелете самите навлажнени ядки върху кожата. Повтаряйте на всеки 2-4 часа. Раздразненото място ще се успокои и хидратира, а овесът изглажда и възстановява кожата.

Пяна за бръснене

Ако нямате друго подръка по време на почивката, нанесете върху изгорялата кожа от пяната за бръснене. В пяната има ментол и други охлаждащи съставки, които успокояват раздразнената кожа и отнемат топлината.

Домати

Ликопенът в доматите помага за предпазването от слънчеви изгаряния и лекуването на вече възпалената кожа. Нарежете няколко шайби домат и ги наредете върху изгорелите участъци. Оставете ги така за няколко минути и изплакнете с хладка вода.

Ябълков оцет

Той успокоява кожата и има антисептични свойства, които облекчават болката. В бутилка със спрей поставете неразреден ябълков оцет.

Нанесете по местата с изгаряния и оставете да подейства. Пазете си очите. Ако имате изгаряния по лицето, нанасяйте оцета с памучен тампон или кърпичка.

Сухо мляко

За киселото мляко всички знаем, но можем да използваме и сухо мляко при изгаряне на кожата.

За целта смесете 10 г. обезмаслено сухо мляко, 2 супени лъжици сол и 750 мл. вода. Нанесете сместа върху кърпа и покрийте изгорелите места. След 20 минути изплакнете с хладка вода.

Майонеза

Майонезата съдържа витамин Е, който придава свеж и здрав вид на кожата. Особено полезна е при изгаряния. Нанесете върху кожата, все едно използвате плажно масло. Оставете да подейства и изплакнете с хладка вода.

Чай

За да избегнете подпухването на очите, да придадете свеж вид на клепачите и да успокоите кожата, използвайте употребявани пакетчета от чай.

Поставете ги върху окото още влажни, но изстинали. Най-полезен е чаят от лайка, но може и да са от други билки.

Картоф

Картофеното нишесте е особено полезно при чувствителна и раздразнена кожа. Вземете два картофа, измийте ги, нарежете ги на дребно и пасирайте. Или настържете с ренде. Ако получената смес е много суха, добавете вода и намажете засегнатите зони. Ако не искате да се цапате, сложете сместа в марля и пак поставете на засегнатите места. Когато сместа изсъхне, вземете си хладен душ.

Източник: 24часа