Безплатни прегледи за катаракта на очите ще извършват в Каварна

Безплатни профилактични прегледи за болестта катаракта на очите ще се извършват на 29 септември и 20 октомври в крайморския град.

Катарактата е вид стареене на окото,  болестта се нарича още вътрешно перде. Свързана е с помътняване и замъгляване на зрението, тъй като лещата, която е част от вътрешността на окото с годините започва да се уплътнява, помътнява и да пропуска все по-малко светлина към очното дъно. Поради тази причина много от пациентите след 60-годишна възраст започват да се оплакват, че виждат замъглено, все едно през перде. В определен момент обикновено се стига до оперативното отстраняване на тази леща и имплантирането изкуствена  такава, която е прозрачна. По този начин пациентът отново започва да вижда ясно както преди образуването на това перде.

Целта на тези профилактични прегледи е да се отсеят лицата, които след операция на катаракта имат добри възможности да прогледнат.  След което на хората, които се нуждаят от оперативна намеса, но нямат финансова възможност, ще бъдат имплантирани безплатно лещи в очна клиника в град Варна. Операциите ще се извършват под егидата на Медицински университет Варна, Общинска болница Каварна, под патронажа на кмета на община Каварна.

„Човек може да не вижда, не само поради перде, може да има други заболявания на очите. В такъв случай не се знае дали операцията би била успешна, но целта на тези профилактични прегледи е да отсеем пациенти, които са с добра перспектива за възвръщане на своето зрение”, заяви д-р Мария Стоева – хоноруван асистент в  Медицински университет Варна.

Поради запълване на първата дата (29 септември), записванията продължават за втората – 20 октомври, след което ще бъде определена и дата за месец ноември.  Записването става на регистратурата на болницата в Каварна, прегледите ще се извършват  в Медицинския център, на 2-рия етаж, кабинет 40.